Basisrecept voor pesto

Voordat we op een koemelkvrij dieet over gingen, aten we regelmatig gerechten met pesto. Vooral in de pasta was het een favoriet. Maar het klassieke recept bevat Parmezaanse kaas, en daarmee dus koemelkeiwitten. Gelukkig kan je ook een goede pesto maken zonder kaas toe te voegen.  

 

Ik gebruik graag edelgistvlokken om de smaak van de Parmezaanse kaas erin na te bootsen. Edelgistvlokken zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist. In tegenstelling tot bakkersgist hebben edelgistvlokken geen rijzende eigenschappen. Ze zijn bij de meeste grote supermarkten wel te verkrijgen.

 

 

Gebruik je liever toch een echte kaas? Dan kun je ook kiezen voor pecorino, als alternatief voor de Parmezaanse kaas. Dat is namelijk een schapenkaas (en bevat dus geen koemelkeiwit). Pecorino is vaak wel wat scherper van smaak. Als je kiest voor pecorino, raad ik je aan om steeds een beetje meer toe te voegen en ondertussen te blijven proeven. 

 

Ik maak zelf altijd direct een grote pot, die je een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren.

 

Op zoek naar lekkere recepten om de pesto in te gebruiken? Kijk eens bij mijn pasta met pesto, cherrytomaatjes en garnalen, of mijn pasta met kip en pesto.

Eet smakelijk!

Basisrecept voor pesto

Basisrecept voor pesto

Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Ingrediënten
  

  • 4 handjes basilicum
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 3 theelepels edelgistvlokken

Instructies
 

  • Stop alle ingrediënten in de blender en mix deze (of doe het in een kom en gebruik een staafmixer).