Pesto

Als je aan mensen vertelt dat pesto niet koemelkvrij is, levert dat vaak eerst wat gefronste wenkbrauwen op. Veel mensen realiseren zich niet dat er Parmezaanse kaas wordt gebruikt om pesto te maken. En dat dit daarom het koemelkeiwit bevat. Gelukkig kan je ook een goede pesto maken zonder kaas toe te voegen.

 

Ik gebruik graag edelgistvlokken om de smaak van de Parmezaanse kaas erin na te bootsen. Edelgistvlokken zijn gedroogde en bewerkte vlokken van gist. In tegenstelling tot bakkersgist hebben edelgistvlokken geen rijzende eigenschappen. Ze zijn bij de meeste grote supermarkten wel te verkrijgen. Overigens zijn er ook steeds meer plantaardige ‘kazen’, waaronder meerdere die ook wat meer op Parmezaanse kaas lijken.

 

Gebruik je liever toch een echte kaas? Dan kun je ook kiezen voor pecorino, als alternatief voor de Parmezaanse kaas. Dat is namelijk een schapenkaas (en bevat dus geen koemelkeiwit). Pecorino is vaak wel wat scherper van smaak. Als je kiest voor pecorino, raad ik je aan om steeds een beetje meer toe te voegen en ondertussen te blijven proeven.

 

Ik maak zelf altijd direct een grote pot, die je een aantal dagen in de koelkast kunt bewaren.

 

Op zoek naar lekkere recepten om de pesto in te gebruiken? Kijk eens bij mijn pasta met pesto, cherrytomaatjes en garnalen, of mijn pasta met kip en pesto.


Eet smakelijk!

Basisrecept voor pesto

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten
  

  • 4 handjes basilicum
  • 25 gram pijnboompitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 3 theelepels edelgistvlokken

Instructies
 

  • Stop alle ingrediënten in de blender en mix deze (of doe het in een kom en gebruik een staafmixer).