Butter chicken
Een favoriet recept van mij uit de Indiase keuken is butter chicken. Vooral omdat het een heerlijk kruidig en romig gerecht is. En alhoewel de naam anders doet vermoeden, gaat er helemaal niet zo veel boter in. Maar wel Griekse yoghurt en room.
Gelukkig kan je deze Griekse yoghurt en room ook uitstekend vervangen door een plantaardige variant. Ik gebruik zelf het liefst een variant die op haverbasis is, omdat ik daar de smaak heel vergelijkbaar vind met koemelk.
Ik vind het recept het beste tot zijn recht komen als de kip lang kan marineren in de kruidenmix. Ik zet daarom het liefst de kip al de dag ervoor in de marinade. Maar als je niet zoveel tijd hebt, is een uurtje marineren ook voldoende.
Ik serveer de butter chicken graag met wat basmati rijst, sperziebonen en rauwkost.
Eet smakelijk!

Butter chicken
Ingrediënten
- 600 gram kippendij
- 250 gram plantaardige Griekse yoghurt
- 30 gram garam massala
- 1 ui
- 5 tenen knoflook
- 2 cm gember
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel kurkuma
- 400 gram tomatenblokjes
- 250 ml plantaardige room
- 2 eetlepels honing
- 30 gram plantaardige boter
- zonnebloemolie
- peper en zout
Instructies
- Meng de yoghurt met 15 gram garam masala. Snijd de kippendijen in blokjes van ongeveer 2 cm. Roer ze door de yoghurt en laat ze marineren. Minimaal een uur, maar liefst de hele nacht!
- Snipper de ui, en snijd de gember en knoflook in kleine stukjes.
- Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en bak de kip rondom bruin. Het hoeft niet gaar te worden. Schep de kip weer uit de pan.
- Voeg wat extra olie toe en bak de ui, knoflook en gember in de pan.
- Voeg het tweede deel garam masala, paprikapoeder, komijn en kurkuma toe en en bak dit nog een paar minuten door.
- Voeg de tomatenblokjes toe en een half blikje water. Roer goed door, breng aan de kook en laat het op middelhoog vuur ongeveer 7 minuten sudderen tot de saus wat ingedikt is.
- Voeg de kip weer toe aan de saus en laat het ongeveer 5 minuten doorkoken.
- Voeg de room en de honing toe, roer goed door en laat nog zo’n 5 minuten pruttelen op laag vuur.
- Voeg de boter toe en roer totdat deze gesmolten is.