Hoe herken je een koemelkeiwit in producten?

Hoe herken je koemelkeiwit in producten?

Toen ik me ging verdiepen in koemelkvrij koken, kwam ik erachter dat het koemelkeiwit in heel veel producten zit. Ook een heleboel producten waar ik eerder niet over nagedacht had. In een groot deel van de producten is het eigenlijk niet heel verrassend: broodjes, krentenbollen, ontbijtkoek, crackers, chocolade, koekjes… Vaak wordt koemelkeiwit toegevoegd om een product langer smeuïg te houden. Maar wist je bijvoorbeeld dat het koemelkeiwit ook in veel verschillende soorten chips zit? Of in veel verse pasta’s en verschillende kruidenmengsels?

 

Gelukkig is in Europese wet- en regelgeving bepaald dat allergenen duidelijk moeten worden vermeld op een verpakking. Ongeacht hoeveel van de stof in het voedingsmiddel aanwezig is of met welk doel het gebruikt is. Het kan dus zowel gaan om een ingrediënt als om een hulpstof bij de productie.

 

Koemelkeiwit kan je vinden onder verschillende benamingen, waaronder melk, melkeiwit, caseïne en wei. Caseïne en wei zijn eigenlijk de bestanddelen van het koemelkeiwit: Melkeiwit bestaat voor ongeveer 80% uit caseïne-eiwit en 20% uit wei-eiwit. 

Allergenen stickers