Hoofdgerechten

Hier vind je de lekkerste koemelkvrije hoofdgerechten.

Disclaimer:

De recepten zijn koemelkvrij en lactosevrij. De ingrediënten die ik daarvoor gebruik kunnen wel sporen van melk bevatten. Bij ons gaat dat gewoon goed, maar dat is niet voor iedereen het geval. Blijf daarom zelf altijd goed opletten bij het boodschappen doen en koken. En pas de recepten aan naar wat voor jouw situatie past. Wil je weten hoe je een koemelkeiwit herkent op een verpakking? Kijk dan even hier!

Ga snel naar recepten met een…

Deze koemelkvrije aardappelgratin met geitenkaas is een favoriet hier in huis. En het is een leuk bijgerecht, bijvoorbeeld voor tijdens de feestdagen.

In de zomer vind ik het fijn om wat frisse recepten achter de hand te hebben. Gerechten waarvoor je niet uitgebreid in de keuken hoeft te staan, die je van tevoren kunt bereiden en die je ook koud kunt eten.

Onze zoon is een echt ‘pasta-monster’. Hij vindt pasta met rode saus het allerlekkerste wat er is. Het liefst eet hij droge pasta, die hij dan dipt in de rode saus. In deze pastasaus zitten veel (restjes van) groenten. Daarmee is het ook best gezond.

Ik ben dol op stamppot! En dan vooral de klassieke stamppotten. Boerenkool, hutspot en dus andijviestamppot komen hier vrij regelmatig op tafel. Voor mij zit het geheim in de aardappelpuree. Die moet lekker smeuïg zijn!

Beenham met een honing-mosterdsaus vind ik echt een klassiek gerecht voor de feestdagen. Het is bovendien makkelijk en snel klaar, én een gerecht dat bijna iedereen wel lust!

Deze bladerdeeghapjes (of pasteitjes) zijn heerlijk en redelijk snel gemaakt. Ik gebruik ze als tussendoortje, maar ook bij de lunch of het diner. Dit was één van de eerste maaltijden waarbij mijn zoon zei dat hij het lekker vond ruiken. En daar heeft hij helemaal gelijk in…

Zoals elke peuter, heeft ook de mijne wel eens een dagen dat hij nauwelijks. Ik probeer er bij elke maaltijd voor te zorgen dat er in ieder geval één ingredient is waarvan ik zeker weet dat hij het lust. Bij ons zijn dat bonen. Het maakt niet uit welke bonen het zijn, hij lust ze eigenlijk altijd wel! Deze (zomerse) snijbonenstamppot met witte bonen is dan een mooi gerecht om op tafel te zetten.

Een favoriet recept van mij uit de Indiase keuken is butter chicken. Vooral omdat het een heerlijk kruidig en romig gerecht is. En alhoewel de naam anders doet vermoeden, gaat er helemaal niet zo veel boter in. Maar wel Griekse yoghurt en room. Gelukkig kan je deze Griekse yoghurt en room ook uitstekend vervangen door een plantaardige variant.

Ik ben dol op chili con carne! Het is voor mij echt ultiem comfort food. En het is super makkelijk te maken, zonder zakjes of pakjes. Ik laat het wel graag even staan pruttelen, om de kruiden goed hun werk te laten doen. De volgende dag is het zelfs nog lekkerder.

Wij vinden het heerlijk om de barbecue aan te zetten als het mooi weer is. Naast lekker groenten en vlees van de grill, probeer ook altijd wat bijgerechten te maken, bijvoorbeeld deze koemelkvrije Amerikaanse coleslaw.

Deze couscous salade is bij ons thuis populair. En vooral de kipgehaktballetjes worden er het liefst direct uit gegeten.Let op dat je een echte koemelkvrije feta koopt. Er wordt namelijk ook vaak wel koemelk gebruikt erin, vooral in de zogeheten witte kazen.

Met de zomer in aantocht is het weer tijd voor salades. Nu is mijn zoon (zoals zo veel kinderen) niet per se fan van sla. Maar dat hoeft ook niet altijd om een frisse salade te eten. Deze parelcouscous vliegt bij ons werkelijk naar binnen.

Een van de gerechten die je echt minder makkelijk kant-en-klaar en koemelkvrij kan kopen, is een pizza. Daar wordt namelijk vrijwel altijd kaas op gebruikt. Gelukkig kun je ook best snel een eigen pizza in elkaar flansen.

Een van de favoriete snacks van m’n zoon, is augurk. Omdat hij die smaak zo lekker vindt, dacht ik dat hij misschien wel meer ingemaakte groenten lekker zou vinden. En dat klopt wel. Daarom dus het recept voor ingemaakte rode kool!

Wij hebben gelukkig een kind dat best veel verschillende dingen lust. Maar zoals bij de meeste kinderen, zijn de groenten vaak niet favoriet. Daarom vind ik het fijn om recepten te hebben waar ik wat groenten in kan verbergen. Deze kipburgers gaan er in als zoete koek, dus het is een makkelijke manier om wat extra groenten naar binnen te krijgen.

Lasagne

Het lastigste aan koemelkvrije lasagne, vind ik de vervanging van de kaas. Voorheen deed ik altijd plakjes mozzarella tussen de laagjes. Maar de eiwitten van buffelmelk lijken te veel op de eiwitten van de koe. Ze zijn zelfs nog wat lastiger voor de darmen om af te breken. Gelukkig bestaat er ook een vegan (en dus koemelkvrije) vervanger voor mozzarella.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik gewoon fan ben van zo’n ouderwetse, oer-Hollandse barbecue met hamburgers en sate op de grill. Maar ik vind het ook belangrijk om daarnaast groenten te serveren. Dit recept voor gegrilde maiskolven met kruidenboter kan ik daarvoor aanraden.

Een Griekse moussaka is een heerlijke ovenschotel van aubergine, gehakt en aardappels. Door de kruiden krijgt het een heerlijk volle smaak. Het wordt gemaakt met een soort bechemelsaus, die je gemakkelijk koemelkvrij maakt door het te vervangen voor havermelk.

Noodles slurpen, heerlijk! Iets wat ik het liefst doe op dagen dat toch al een bad gepland staat voor mijn zoon, want dat is naderhand vaak wel nodig!

Mijn zoon is dol op pasta en op rijst. Er is voor hem dus niks beter dan pasta in de vorm van rijst… Juist, orzo! Dit recept is heel makkelijk om te maken en vult goed. Door de citroenrasp en -sap is het bovendien een lekker fris gerecht.

Dit recept is eigenlijk niet per se een koemelkvrij of lactosevrij recept. Het bevat namelijk geen ingrediënten die je hoeft te vervangen voor een koemelkvrije variant. Toch deel ik dit recept graag, want het is bij ons thuis een groot succes.

Een lekkere ovenschotel met zalm, waarin je veel groenten kan verbergen. Hier wordt thuis goed gegeten van deze ovenschotel. Vanwege de koemelkintolerantie kunnen we het niet maken met kaas bovenop. Ik gebruik daarom vaak wat paneermeel om toch een wat knapperige korst te krijgen.

De Nederlandse keuken staat niet echt bekend als enorm culinair. Toch zijn er een aantal van die oer-Hollandse gerechten die op ons favorietenlijstje staan. Deze ovenschotel met stoofvlees en rode kool bijvoorbeeld. Het kost wat tijd om te maken, maar je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. De oven (of kookplaat) doet het werk.

Onze zoon vindt alle vormen van pasta lekker. Dus wij eten regelmatig een pastagerecht. Ik probeer wel regelmatig te variëren in de saus die we bij de pasta serveren. Deze tomatensaus met braadworst en courgette is heerlijk, omdat hij zo romig is.

Pasta is bij ons thuis een favoriet ingrediënt. Ik vind het makkelijk dat je er oneindig mee kan variëren. En m’n zoon vindt het fijn dat je het makkelijk aan de vork kan prikken (of, laten we eerlijk wezen, met de handen kan eten). Dit keer hebben we een heel simpel recept, met wat paprika, kip en pesto. Beetje rauwkost ernaast, en klaar!

Al in mijn studententijd maakte ik vaak “pasta groen”, oftewel pasta met pesto. Destijds overigens wel gewoon met pesto uit en potje. Deze “pasta groen” is bij ons in huis een van de go-to recepten als we het even niet meer weten. Onze zoon is namelijk dol op pasta en garnalen. Altijd een succes dus!

Het is geen geheim dat mijn zoon dol is op pasta. Hij eet dit het liefste elke dag. Voor onszelf is het wel fijn om af en toe te variëren. Daarom zoek ik vaak nog naar nieuwe mogelijkheden. Dit gerecht ging er bij ons allen goed in!

Dit is een gerecht dat bij ons echt heel vaak op tafel komt. Het bevat namelijk allemaal favorieten van onze zoon: pasta, zalm en broccoli. Dit gerecht vliegt meestal dan ook naar binnen.

Het is eigenlijk helemaal niet lastig om je eigen “shoarma” te maken. Het kost vooral wat tijd om te marineren, maar het resultaat is wel heerlijk malse en gekruide kip.

Quiches, ik ben er dol op! Het is weinig werk, je kunt het makkelijk van tevoren klaarmaken en je kunt er oneindig mee variëren. Het is dus ideaal om restjes uit de koelkast in te verwerken.

De meeste recepten die ik ken van quiches bevatten vooral veel kaas, room en melk. In dit recept maak ik gebruik van koemelkvrije varianten hierop.

Spinazie is – zacht gezegd – niet de favoriete groente van onze zoon. Niet meer voorschotelen dan, zou de eerste reactie misschien zijn. Maar ik vind het, vanwege de goede voedingsstoffen in groene groenten, wel belangrijk om het te blijven proberen. Dat is de enige manier waarop hij het (op den duur) waarschijnlijk wel gaat leren eten.

Mijn zoon vindt het meestal leuk om naar de supermarkt te gaan. Vooral omdat hij vaak ook wat mag uitkiezen om te eten. Met natuurlijk wat grenzen… Onlangs zag hij ravioli in de schappen liggen. Of, zoals hij het noemde, zonnetjespasta. Wat wilde hij dat graag eten! Dus aan mij de uitdaging om te kijken welke variant koemelkvrij was (en dat zijn er niet zo veel), en daar een recept mee te maken!

Mijn zoon vindt het heerlijk. Hij lepelt in no time een bord risotto naar binnen. En zeker als je er wat feta overheen verkruimeld, is dat voor hem een feestje. In de klassieke recepten wordt Parmezaanse kaas toegevoegd om de risotto lekker smeuïg te laten worden. En een beetje ‘plakkerig’. Maar Parmezaanse kaas is gemaakt van koemelk. Gelukkig zijn er ook goede koemelkvrije (vaak vegan) alternatieven.

Een goede aardappelpuree is wat mij betreft lekker romig. Gelukkig kan je dit ook heel makkelijk koemelkvrij doen, met een flinke klont plantaardige boter en een goede scheut plantaardige melk. Ik gebruik het liefst havermelk, omdat ik die qua smaak het meest vind lijken op koemelk.

Dit gerecht is misschien niet het meest fotogeniek, maar wel ongelooflijk lekker. De malse kip in een lekker kruidige saus.. Jammie! Deze kippendijenstoof gaat er bij ons thuis dan ook altijd goed in.

Ik vind noodles gerechten heerlijk. En wat ik er ook best fijn aan vindt… De recepten zijn meestal heel snel klaar. Heel fijn dus op een avond dat je toch wat minder tijd hebt.

Over het algemeen hebben we een kind dat veel lust, en ook grote hoeveelheden eet! Maar zo af en toe zit hij in zo’n fase dat er weinig in gaat. Wat is het soms frustrerend als je je best hebt gedaan op het avondeten, om het vervolgens rechtstreeks de prullenbak in te zien gaan. Deze tomatenrisotto verleidt hem vaak dan nog wel tot wat eten!

Ook ik ga lekker mee in de trend van traybakes. Wat ik er fijn aan vind, is dat je er oneindig mee kan variëren. Ideaal voor kliekjesdag, je kunt al je restjes groenten erin verwerken. En wat ook reuze handig is: je kan er allerlei verschillende groenten in gebruiken, waardoor er altijd wel iets is wat je kleintje lust!

Onze zoon is dol op wraps. Of alles wat lijkt op wraps. Ook roti en pannenkoeken gaan er altijd zo in. Hij eet overigens de wrap ook het liefst gewoon kaal, of met een beetje haver creme fraiche erop. En dan de vulling lost ernaast. Ook prima!

Dit is een klassiekertje: kip, paprika en kidneybonen in wraps. Ik leg ze graag op het einde nog een paar minuten in de oven, zodat de kaas lekker kan smelten. Ik vind overigens dat plantaardige kaas wat minder goed smelt dan kaas op basis van koemelk.

Wraps zijn een grote favoriet hier in huis. Meestal maak ik ze “klassiek”, met kip, bonen en mais. Maar het is ook erg lekker met pulled beef (oftewel draadjesvlees) en wat ingemaakte rode kool erbij.

Ik krijg altijd wat nostalgische gevoelens van zalm in bladerdeeg. Als we dat vroeger aten, was het echt een bijzondere gelegenheid. Inmiddels eten we dit best regelmatig, want onze zoon is dol op zalm! Dus het is nog altijd een feestje als dit op tafel komt!