Kaneelbroodjes
Ik ben stiekem groot fan van die goedkope, zachte kaneelbroodjes van de Ikea. Maar de laatste keer dat ik keek, zat daar helaas koemelk in. Ik ben dus op zoek gegaan naar een recept voor kaneelbroodjes, dat ik zelf koemelkvrij kon maken. En dat is met dit recept goed gelukt.
Ik heb ervoor gekozen om het deeg zelf te maken. Dat kost best even wat tijd, vooral omdat het af en toe even moet rusten. Maar ik vond het de moeite dubbel en dwars waard. Als je net even niet de tijd ervoor hebt, kun je natuurlijk ook gebruik maken van een kant en klare rol bladerdeeg. Let dan natuurlijk wel even op of deze koemelkvrij is, want daar wordt toch ook regelmatig nog roomboter in gebruikt.
Eet smakelijk!

Kaneelbroodjes
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 25 minuten min
Rusttijd 1 uur uur 5 minuten min
Totale tijd 2 uur uur
Gang Koek, Snack, Tussendoortje
Porties 20 stuks
Ingrediënten
- 700 gram bloem (+ een beetje extra)
- ½ theelepel zout
- 1 ei
- 400 ml havermelk
- 7 gram gist
- 50 gram plantaardige roomboter
- 100 gram rozijnen
- 75 gram bruine basterdsuiker (+ een beetje extra)
- 2 theelepels kaneelpoeder
Instructies
- Doe de bloem, het zout en ei in een komen roer dit met een lepel goed door elkaar.
- Warm de melk op, maar laat het niet koken. Voeg de gist toe aan de warme melk en roer dit goed door elkaar.
- Voeg de melk toe aan de bloem en kneed het geheel met je handen tot een samenhangende bol deeg.
- Leg het deeg in een kom met een (vochtige) theedoek eroverheen. Laat het ongeveer 45 minuten rusten.
- Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot je een vierkante lap hebt (ongeveer 50 x 50 cm).
- Smelt de plantaardige roomboter in een pannetje. Roer de rozijnen, bruine basterdsuiker en kaneel er doorheen.
- Verdeel het mengsel over het uitgerolde deeg.
- Rol het deeg op tot een lange rol. Doe dit niet te strak.
- Snijd de rol in plakken van ongeveer 2,5 cm dik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik doe vaak een dubbele laag bakpapier.
- Leg de plakken op hun zijkant op een bakplaat.
- Bestrooi de plakken met een beetje bruine basterdsuiker.
- Laat de rolletjes nog ongeveer 20 minuten rusten. Doe dit bij voorkeur weer onder een theedoek.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
- Bak de kaneelrolletjes in ongeveer 25 minuten goudbruin.
Trefwoord Havermoutkoekjes, Kaneelbroodje, Snack, Tussendoortje