Koemelkvrij Viennetta ijs

Viennetta ijs is voor mij echt een guilty pleasure. Het is misschien een enorm cliché als dessert, maar toch vind ik het stiekem heerlijk! Het doet me altijd een beetje aan Kerst denken. En dat terwijl we dit vroeger toch niet per se altijd met Kerst aten.

 

Er zijn al ongelooflijk veel producten in een koemelkvrije variant te verkrijgen, maar de Viennetta ijstaart (bij mijn weten) nog niet. Gelukkig kun je het ook gewoon heel makkelijk zelf maken.

 

Dit recept is ongelooflijk simpel. Eigenlijk heb je maar drie ingrediënten nodig om Viennetta ijs te maken: slagroom, gecondenseerde melk en chocola. De eerste twee ingrediënten zijn natuurlijk sowieso niet koemelkvrij, wel heel makkelijk te vervangen. Ik heb gebruik gemaakt van een plantaardige slagroom (op soja basis) en een gecondenseerde kokosmelk. Met name dat laatste ingrediënt is helaas nog niet overal beschikbaar. Ik moet daarvoor naar één van de grotere supermarkten. Maar gelukkig bestaat het wel!

 

Zowel de (wat zoetere) slagroom op sojabasis als de gecondenseerde kokosmelk hebben een wat andere smaak dan de producten op basis van koemelk. Dat maakt de smaak van deze Viennetta ijstaart dus wel wat anders dan het origineel. Maar niet minder lekker!

 

Veel plezier met het maken van deze guilty pleasure!

 

Eet smakelijk!

Viennetta ijs

Koemelkvrije Viennetta ijstaart

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Wachttijd 6 uur
Totale tijd 6 uur 20 minuten
Gang Dessert, IJs, Nagerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 250 ml plantaardige slagroom
  • 200 gram gecondenseerde kokosmelk
  • 150 gram pure chocolade (let op dat deze koemelkvrij is)
  • eventueel: cacaopoeder

Instructies
 

  • Smelt de chocolade au bain marie.
  • Klop de slagroom. Het hoeft niet helemaal stijf geklopt te worden, maar wel stevig.
  • Voeg de gecondenseerde kokosmelk toe aan de slagroom en meng het door elkaar.
  • Bekleed een bakblik / taartvorm met folie, of vet deze in met wat olie.
  • Schep een deel van het roommengsel op de bodem van de beklede vorm.
  • Schep vervolgens een deel van de chocolade erop en strijk het uit met een lepel. Let op dat het een dun laagje is, zodat je het later nog goed kan snijden.
  • Creëer zo meerdere laagjes, tot alles op is. Eindig met een laag van het roommengsel.
  • Dek de bovenkant van de vorm af en zet in de vriezer. Het zal minimaal 6 uur nodig hebben om goed op te stijven, maar idealiter laat je het een hele nacht staan.
  • Haal de ijstaart een paar minuten voor het serverenu uit de vriezer. Besprenkel de bovenkant met wat gesmolten chocolade en/of cacaopoeder.
Trefwoord Dessert, IJstaart, Nagerecht, Viennetta