Lasagne

Met dit recept maak je eigenlijk heel snel je eigen lasagnesaus. Dus zonder pakjes of zakjes. Ik vind dat zelf erg fijn, omdat je dan wat meer controle hebt over de hoeveelheid zout die in het eten zit.

 

Dit recept zit bomvol groenten. Ik haal zelf het liefst deze groenten op de markt, of in de supermarkt. En die snijd ik dan fijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor voorgesneden groenten. Lekker variëren dus!

Groenten lasagne
Lasagne

Ik vind het heerlijk om de lasagnesaus enige tijd te laten pruttelen. Maar eigenlijk is een paar minuten al voldoende.

 

Het lastigste aan koemelkvrije lasagne, vind ik de vervanging van de mozzarella. Voorheen deed ik altijd plakjes mozzarella tussen de laagjes. Maar de melkeiwitten van de buffel, die gebruikt wordt om mozzarella te maken, lijken te veel op de eiwitten van de koe. Ze zijn zelfs nog lastiger voor de darmen om af te breken. Gelukkig bestaat er ook een vegan (en dus koemelkvrije) vervanger voor mozzarella.

 

Eet smakelijk!

Het recept

Lasagne

Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans

Ingrediënten
  

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram mager rundergehakt
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 2 rode paprika's
  • 1 courgette
  • 3 tomaten
  • 600 gram tomatensaus
  • 200 gram vegan geraspte mozzarella
  • (verse) lasagnebladen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • eventueel:

Instructies
 

  • Snipper de ui en pers de teentjes knoflook.
  • Verhit wat olijfolie in een pan, en fruit hierin de ui en knoflook aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Breng het gehakt op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Ik gebruik overigens ook vaak Provencaalse kruiden.
  • Snijd intussen de paprika's, courgette en tomaten in kleine stukjes.
  • Voeg de gesneden groenten en de tomatensaus toe aan het gehaktmengsel. Schep alles goed om en laat dit (tenminste) een paar minuutjes op laag vuur pruttelen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Vul de ovenschaal met een laagje van de saus. Leg hierop wat lasagnebladen. Bestrooi dit met wat van de geraspte mozzarella. Herhaal dit proces, en eindig met een laagje saus.
  • Bestrooi de ovenschotel op het laatst met mozzarella.
  • Zet de ovenschotel voor ongeveer 45 minuten in de oven.
Trefwoord Hoofdgerecht, Lasagne, Pasta