Moussaka
Een Griekse moussaka is een heerlijke ovenschotel van aubergine, gehakt en aardappels. Door de kruiden krijgt het een heerlijk volle smaak. Het wordt gemaakt met een soort bechemelsaus, die je gemakkelijk koemelkvrij maakt door het te vervangen voor havermelk.
Ik vind het wel een tijdsintensief recept. Je bent altijd even bezig met voorbereiden voor je het de oven in kan schuiven. Maar gelukkig maakt de smaak het naderhand meer dan goed.
Eet smakelijk!

Griekse Moussaka
Voorbereidingstijd 20 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur 15 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 35 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 2 aubergines
- 2 eetlepels zout
- 7 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 500 gram rundergehakt
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1 kruidnagel
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 140 gram tomatenpuree (in blik)
- 400 gram gepelde tomaten
- 200 ml runderfond
- 2 laurierblaadjes
- 60 gram plantaardige roomboter
- 60 gram bloem
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- 500 ml havermelk
Instructies
- Schil en snijd de aardappelen in plakken van ongeveer een halve cm dik.
- Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een cm dik.
- Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten met zout en laat ongeveer 10 minuten staan. Dep daarna met een keukenpapiertje het vrijgekomen vocht eraf.
- Verhit ondertussen 5 eetlepels olijfolie in een pan en bak e aardappelschijfjes 6 min. Keer de schijfjes halverwege. Neem uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keuken papier. Doe het in meerdere keren als het niet in de pan past.
- Bak de aubergineplakken op hoog vuur in 4 min. goudbruin. Keer halverwege. Neem uit de pan en laat ze uitlekken op een ander bord bekleed met keukenpapier.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Verhit 2 el olie in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui in 3 min. glazig. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en bak mee. Doe het gehakt erbij en bak alles nog 5 min. Schep regelmatig om.
- Voeg de kaneel, kruidnagel, gedroogde tijm, peper en eventueel zout toe. Schep goed om.
- Doe de tomatenpuree bij het gehakt-mengsel en bak dit 2 min. al roerend mee. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, runderfond en laurierblaadjes toe. Roer goed door en laat het gehaktmengsel op laag vuur in ca. 30 min. zonder deksel inkoken.
- Verwarm de oven voor op 190 ºC.
- Verhit ondertussen de boter in een pan en voeg de bloem en nootmuskaat toe. Laat al roerend op laag vuur ongeveer 3 minuten garen.
- Voeg al roerend met een garde de melk in delen toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur in 5 minuten zachtjes koken tot je een dikke gebonden saus hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de aardappel-schijfjes, aubergineplakken, gehaktsaus en bechamelsaus over de ovenschaal.
- Bak de moussaka in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Trefwoord Grieks, Moussaka