Ovenschotel van stoofvlees en rode kool
De Nederlandse keuken staat niet echt bekend als enorm culinair. Toch zijn er een aantal van die oer-Hollandse gerechten die op ons favorietenlijstje staan.
Deze ovenschotel met stoofvlees en rode kool staat hoog op dat lijstje. Het kost behoorlijk wat tijd om te maken, maar je hoeft er nauwelijks naar om te kijken. De oven (of kookplaat) doet het werk. Ik gebruik zelf altijd de oven om vlees in te stoven, maar je kunt het natuurlijk ook op een kookplaat doen. De tijden veranderen dan nauwelijks.
Ik gebruik mijn recept voor romige aardappelpuree om de ovenschotel mee af te maken.
Wij gebruiken graag paneermeel om een knapperig laagje op de ovenschotel te krijgen. Ik vind zelf plantaardige kaas niet zo fijn werken als vervanger voor kaas op basis van koemelk. Naar mijn idee smelt het minder goed, en ik vind de smaak ook niet super. Maar je kunt het natuurlijk zelf altijd wel toevoegen.
Eet smakelijk!!

Ovenschotel van stoofvlees en rode kool
Ingrediënten
- 750 gram runderriblappen
- 100 gram plantaardige boter
- 3 uien
- 35 gram bloem
- 1 rundvleesbouillonblokje
- 500 ml water
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 6 eetlepels azijn
- 4 eetlepels ketjap manis
- peper en zout
- 400 gram rode kool
- 500 gram kruimige aardappels
- 75 ml havermelk
- paneermeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140 graden.
- Snijd de runderriblappen in blokken van 2 bij 2 cm. Kruid deze met peper en zout.
- Verhit de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
- Snijd de uien in ringen. Fruit ze in dezelfde pan (ongeveer 5 minuten) op laag vuur aan.
- Voeg de bloem toe en bak het rondom bruin en gaar.
- Voeg het bouillonblokje, het water, de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur.
- Voeg de azijn, de ketjap en het vlees weer toe aan de pan. Schep alles goed om.
- Doe het deksel op de pan en zet deze voor ongeveer 4 uur in de oven. Roer halverwege om.
- Haal na 4 uur het deksel van de pan en roer alles goed door. Zet de pan nog een uur in de oven zonder deksel zodat de saus kan indikken.
- Schil intussen de aardappels. Kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze dan af.
- Stamp de aardappels tot een fijne puree. Voeg de melk en boter toe en roer dit er doorheen.
- Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes uit de pan met vlees.
- Schep het vlees onderin een ovenschotel. Leg daarop de rode kool, gevolgd door de aardappelpuree. Strooi wat paneermeel bovenop de ovenschotel voor een knapperig laagje.
- Zet de ovenschotel nog zo’n 15 minuten terug in de oven.