Over koemelkeiwitallergie

Een koemelkeiwitallergie (ook wel koemelkallergie of kma genoemd) is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkeiwitallergie krijgt, wordt geschat op zo’n 3%. Bij een koemelkeiwitallergie reageert het lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. 

koe melken

Toen ik me ging verdiepen in koemelkvrij koken, kwam ik erachter dat het koemelkeiwit in heel veel producten zit. Ook een heleboel producten waar ik eerder niet over nagedacht had. Gelukkig is in Europese wet- en regelgeving bepaald dat allergenen duidelijk moeten worden vermeld op een verpakking. 

Een koemelkeiwitallergie wordt vaak verward met een lactose-intolerantie. Maar dit zijn twee heel verschillende dingen. Bij een koemelkeiwitallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten die in melk zitten. Bij een lactose-intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Je reageert dan ook niet op de eiwitten in de melk, maar op de lactose (melksuiker).