Pastinaak sinaasappel soep
Het recept van deze sinaasappel pastinaak soep heb ik al jaren geleden gekregen van een vriendin, die een workshop ‘Koken met vergeten groenten’ had gevolgd. En sindsdien is het een veelgemaakt recept bij ons thuis, zodra pastinaak in het seizoen is. Hij heeft ook al vaak op het menu gestaan met Kerst.
De soep is heel zacht en zoet, waardoor het ook voor kinderen een makkelijke smaak is om te leren. Je kunt hem natuurlijk ook een beetje zuurder maken door wat meer sinaasappelsap toe te voegen.
Zelf vind ik het fijn om de soep helemaal glad te pureren. Maar je kunt er natuurlijk ook een wat grovere soep van maken.
Eet smakelijk!

Pastinaak sinaasappel soep
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 45 minuten min
Totale tijd 50 minuten min
Gang Soep, Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 porties
Ingrediënten
- 20 gram plantaardige boter
- 1 kleine ui
- 500 gram pastinaak
- 600 ml water
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 sinaasappel
Instructies
- Snipper de ui. Schil de pastinaak en snijd deze in blokjes.
- Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui. Voeg de pastinaak toe en smoor deze mee.
- Rasp wat schil van de sinaasappel (ongeveer 1 eetlepel) en voeg dit toe aan de pan. Voeg ook de gemalen koriander toe en roer goed door de pan.
- Voeg de bouillonblokjes en 200 ml van het water toe. Breng dit aan de kook. Laat dit ongeveer 20 minuten koken, tot de pastinaak gaar is.
- Pureer de pastinaak met een staafmixer tot een gladde puree.
- Voeg de rest van het water toe. Je kan zelf kiezen wat meer of minder te doen, afhankelijk van hoe dik je de soep wilt hebben.
- Breng op smaak met het sap van de sinaasappel.
- Verwarm de soep goed door, maar laat het niet meer koken.
Trefwoord Feestdagen, Pastinaak, Sinaasappel, Soep, Vergeten groenten, Voorgerecht