Risotto met pompoen, doperwten en feta
Ik kijk altijd met veel plezier naar Masterchef Australia, en daar noemen ze risotto de ‘death dish’. Heel veel kandidaten vliegen eruit als ze risotto maken. Dat snap ik wel, want bij mij duurt het ook altijd langer dan ik vooraf had gedacht om de risotto goed zacht en smeuïg te krijgen. En om één of andere reden vergis ik me er iedere keer opnieuw weer in. Ik maak dit recept dus vooral als ik op tijd kan beginnen.
Mijn zoon vindt het heerlijk. Hij lepelt in no time een bord risotto naar binnen. En zeker als je er wat feta overheen verkruimeld, is dat voor hem een feestje.
In de klassieke recepten wordt Parmezaanse kaas toegevoegd om de risotto lekker smeuïg te laten worden. En een beetje ‘plakkerig’. Maar Parmezaanse kaas is gemaakt van koemelk. Gelukkig zijn er ook goede koemelkvrije (vaak vegan) alternatieven.
Wist je dat echte feta gemaakt wordt van schapen- en geitenkaas? Daarmee is het een heel handige kaas om in koemelkvrije recepten te gebruiken. Let alleen wel op welke feta je koopt. In een aantal merken wordt er alsnog koemelk in gedaan!
Eet smakelijk!

Risotto met pompoen, doperwten en feta
Ingrediënten
- ½ pompoen (ongeveer 400 gram)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel oregano
- 200 gram risottorijst
- 1 à 1,5 liter groentebouillon
- 25 gram plantaardige boter
- 50 gram feta
- 100 gram doperwten
- 1 eetlepel vegan Parmezaanse kaas (bijvoorbeeld Willicroft vegan cheese italian aged)
- olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Schil de flespompoen en snijd deze in blokjes.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie. Voeg na een paar minuten de oregano toe en roer dit er doorheen.
- Voeg de pompoen toe en bak dit ongeveer 3 minuten mee.
- Voeg de risottorijst toe, schep dit goed om tot de rijst glazig is. Blus vervolgens af met een beetje groentebouillon.
- Schep steeds een beetje bouillon in de pan en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
- Roer de doperwten door de risotto.
- Voeg de helft van de feta, de boter en (vegan) Parmezaanse kaas toe en schep dit er doorheen tot het goed is opgenomen.
- Verkruimel bij het serveren de rest van de feta over de risotto.