Romige aspergesoep

Aspergesoep is misschien wel mijn favoriete soep. Ik ben dan ook altijd blij als het weer voorjaar is, en het zogenoemde ‘witte goud’ weer te verkrijgen is. Zelf haal ik de asperges het liefst op de markt. En ik zoek dan het liefst de wat dikkere stengels uit.

 

Naar mijn mening is een gebonden en romige aspergesoep het allerlekkerst. Maar de meeste romige soepen worden gemaakt met room op koemelkbasis. Gelukkig kan je het heel makkelijk zelf maken met een melkvervanger.

 

Ik doe zelf altijd wat ham in de soep. Daarvoor gebruik ik dan een dikker gesneden beenham. Dat kun je natuurlijk bij de slager laten doen, maar de meeste supermarkten hebben het in ‘aspergetijd’ ook gewoon in de schappen liggen. Als je geen vlees eet, kun je het ook vervangen door gerookte zalm.

 

Eerlijk is eerlijk: onze zoon moest echt even wennen aan de smaak van aspergesoep. Maar hij smult er inmiddels ook van!


Eet smakelijk!

Aspergesoep

Aspergesoep

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Soep
Keuken Nederlands

Ingrediënten
  

  • 500 gram witte asperges
  • 1,5 liter water
  • 70 gram plantaardige boter
  • 1 witte ui
  • 80 gram bloem
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 200 ml plantaardige kookroom (op soja- of haverbasis)
  • 150 gram beenham
  • 1 ei
  • peper en zout

Instructies
 

  • Schil de asperges en snijd deze in stukken van ongeveer 1,5 cm.
  • Kook de asperges ongeveer 5 minuten in 1,5 liter water. 
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog zo’n 10 minuten in het warme water staan.
  • Snipper de witte ui fijn. 
  • Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui hierin aan. 
  • Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen. 
  • Kook intussen het ei in ongeveer 9 minuten hard.
  • Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht. 
  • Schenk het kookvocht beetje bij beetje bij de roux en blijf (met een garde) roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de kookroom er door.
  • Voeg de gekookte asperges toe. 
  • Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout. 
  • Snijd de ham in reepjes en voeg dit (grotendeels) toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar.
  • Schep de soep in een kom en garneer met wat extra ham en gekookt ei.
Trefwoord Aspergesoep, Soep