Surinaamse kippendijenstoof

Dit gerecht is misschien niet het meest fotogeniek, maar wel ongelooflijk lekker. De malse kip in een lekker kruidige saus.. Jammie! Deze kippendijenstoof gaat er bij ons thuis dan ook altijd goed in.

 

Ik probeer het vlees minimaal twee uur in de koelkast te laten marineren. Om het vervolgens ook minimaal  twee uur op het fornuis te laten stoven. Net zolang tot het vlees echt helemaal uiteenvalt.

 

Je kunt dit recept zo scherp maken als je zelf wilt. Door pepers (rawit, rode lomboks of zelfs Madame Jeanette) toe te voegen tijdens het marineren en/of tijdens het stoven. Ik kies ervoor om het maar beperkt pittig te maken, omdat mijn zoontje het dan lekker mee kan eten.

 

Ik serveer er graag een frisse, zoetzure komkommer bij en wat basmati rijst. Vaak maak ik er ook nog wat andere groenten bij, zoals sperziebonen of broccoli.

 

Eet smakelijk!

Surinaamse kippendijenstoof

Surinaamse kippendijenstoof

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Marineren 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Surinaams

Ingrediënten
  

  • 600 gram kippendij
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 3 a 4 teentjes knoflook
  • 3 theelepels laos poeder
  • 3 theelepels gember poeder
  • 1 theelepel five spices poeder
  • zoete ketjap (ketjap manis)
  • zoute ketjap (ketjap asin)
  • zonnebloemolie
  • 1 mespunt suiker
  • ½ theelepel trassi
  • 1 kippenbouillonblokje

Instructies
 

  • Doe de kippendij (gewoon heel, niet in blokjes gesneden) in een kom.
  • Snijd een halve rode ui, een halve tomaat en de tenen knoflook fijn. Voeg dit toe aan de kip. Voeg de laos, gember en five spices poeder toe.
  • Doe er een scheutje van de ketjap manis en ketjap asin bij. Meng alles goed door elkaar, zet in de koelkast en laat het zo lang mogelijk (maar minimaal 30 minuten) marineren.
  • Als je graag een pittigere stoofschotel wil, kun je de rawit of lombok peper fijnsnijden en toevoegen aan de marinade. Ook kun je een hele Madame Jeanette peper in de kom leggen. Snijd deze alleen niet stuk!
  • Verhit wat zonnebloemolie in een pan.
  • Snijd de andere helft van de rode ui fijn en fruit dit kort aan in de pan.
  • Snijd ook de andere helft van de tomaat in stukjes. Voeg dit toe aan de pan, samen met het bouillonblokje en de suiker. Bak alles goed aan.
  • Voeg de gemarineerde kip toe aan de pan en bak dit rondom bruin.
  • Voeg de trassi toe ana de pan, voeg naar smaak nog wat ketjap (en eventueel wat water) toe.
  • Doe het deksel op de pan en laat de kip stoven tot de kip bijna uiteen valt. Haal dan het deksel van de pan, laat de saus inkoken. Als je een Madame Jeanette peper hebt toegevoegd aan de pan, let dan op dat deze niet stuk gaat.
Trefwoord Hoofdgerecht, Kip, Kippendij, Stoofvlees, Surinaams