Tzatziki
Ik ben dol op tzatziki. Het is lekker fris, maar heeft ook een scherp kantje dankzij de knoflook die erin verwerkt is. Ik gebruik het dan ook graag bij heel veel verschillende recepten. Denk aan een heerlijk pitabroodje met shoarma, Libanees flatbread met falafel, als dipsaus bij wat rauwkost of als smeersel op een stokbroodje.
Ik gebruik in dit recept plantaardige yoghurt en kwark voor de tzatziki. Meestal kies ik voor een variant op sojabasis, maar je kunt ook andere varianten gebruiken. Hou er dan wel rekening mee dat de smaak net iets kan verschillen.
Ik voeg zelf relatief weinig knoflook toe aan dit recept. Rauwe knoflook kan vrij scherp proeven, en mijn zoon houdt daar (nog) niet zo van. We beginnen dus met kleine beetjes. Maar je kunt dit natuurlijk naar eigen smaak aanpassen.
Dit recept is voldoende voor een paar maaltijden. Ik vind het fijn om de tzatziki gelijk in grote hoeveelheid te maken. Zeker in de zomermaanden, wanneer ik het ook graag op tafel zet bij een barbecue. Je kunt de hoeveelheden natuurlijk ook gewoon halveren.
Eet smakelijk!

Tzatziki
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 snuf fijn zeezout
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel witte wijnazijn (evt witte balsamico azijn)
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 350 gram plantaardige yoghurt
- 150 gram plantaardige kwark
- 1 handje verse muntblaadjes
- peper en zout
Instructies
- Snijd de komkommer (in de lengte) door de helft en verwijder de zaadlijsten.
- Rasp het vruchtvlees grof en doe het in een zeef. Meng het zeezout door de komkommer en laat het vijf minuten staan.
- Snijd intussen de knoflook fijn en muntblaadjes fijn.
- Meng dit met de witte wijnazijn, olijfolie, kwark en yoghurt goed door elkaar.
- Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg het ook toe.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout.