Wat is een koemelkeiwitallergie?

Wat is een koemelkeiwitallergie?
Een koemelkeiwitallergie (ook wel koemelkallergie of kma genoemd) is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Het aantal kinderen dat in het eerste levensjaar een koemelkeiwitallergie krijgt, wordt geschat op zo’n 3%. Bij een koemelkeiwitallergie reageert het lichaam overgevoelig op de eiwitten die in koemelk zitten. Het afweersysteem reageert eigenlijk te goed. Een koemelkeiwitallergie komt het meeste voor bij baby’s en jonge kinderen, onder andere omdat het maag-darmkanaal bij jonge kinderen nog niet is volgroeid.
Kinderen met een erfelijke aanleg hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een koemelkeiwitallergie. Er is sprake van een erfelijke aanleg als ten minste een ouder, broertje of zusje een allergische aandoening heeft.
Het merendeel van deze kinderen groeit nog voor de tweede verjaardag over een koemelkeiwitallergie heen. Van de groep die overblijft, raken de meesten de allergie alsnog kwijt voor de vijfde verjaardag. Slechts een heel klein deel blijft allergisch. Het is belangrijk om steeds te proberen of koemelk wordt verdragen. Vraag daarbij wel advies bij een arts of diëtist. Hoe langer de koemelk uit de voeding wordt weggelaten, hoe groter de kans op een blijvende allergie.
(Bron: Voedingscentrum en Ikazia Ziekenhuis)
Welke klachten zie je?
Een allergische reactie op het koemelkeiwit kan verschillende soorten klachten geven:
- Huidklachten, zoals rode vlekjes en eczeem.
- Klachten aan de luchtwegen, zoals een loopneus en een piepende ademhaling.
- Maag- en darmklachten, zoals diarree en spugen.
- Overige klachten, zoals hevig huilen en prikkelbaar gedrag.
(Bron: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis – OLVG)
