Wat is het verschil met een lactose-intolerantie?

Wat is het verschil met een lactose-intolerantie?

Een koemelkeiwitallergie wordt vaak verward met een lactose-intolerantie. Maar dit zijn twee heel verschillende dingen.

 

Bij een koemelkeiwitallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen de eiwitten die in melk zitten. Bij een lactose-intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Je reageert dan ook niet op de eiwitten in de melk, maar op de lactose (melksuiker). Wanneer het lichaam te weinig lactase aanmaakt, kan lactose niet of niet volledig verteerd worden. Meestal is lactose-intolerantie erfelijk en verdwijnt het niet meer.

 

Wil je meer weten over de klachten bij een koemelkeiwitallergie? Klik dan hier!

 

(Bron: Voedingscentrum)

Zijn lactosevrije producten dan wel geschikt in een koemelkvrij dieet?

Je ziet tegenwoordig veel producten in supermarkten waar ‘lactosevrij’ op staat. Maar bij deze producten wordt de lactose niet verwijderd uit het product. Bijna altijd wordt er gewoon het enzym lactase toegevoegd, zodat het lichaam daarmee het zuivelproduct kan afbreken. Eigenlijk zijn ‘lactosevrije’ producten dus helemaal niet vrij van zuivel. En dus ook niet vrij van het koemelkeiwit. Blijf dus altijd goed opletten bij etiketten waar ‘lactosevrij’ op staat.

 

Wil je meer weten over hoe je een koemelkeiwit in producten herkent? Kijk dan even hier! Dan geef ik tips voor het lezen van etiketten.

 

Andersom kan het overigens wel: koemelkvrije recepten zijn altijd lactosevrij. De recepten op deze site zijn daarom ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.