Ga terug

Surinaamse kippendijenstoof

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd2 uur
Marineren30 minuten
Totale tijd2 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: Stoofvlees
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 600 gram kippendij
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 theelepels laos poeder
  • 3 theelepels gember poeder
  • 1 theelepel five spices poeder
  • zoete ketjap (manis)
  • zoute ketjap (asin)
  • zonnebloemolie
  • 1 mespunt suiker
  • ½ theelepel trassi
  • 1 blokje kippenbouillon
  • verse peper (rawits, lombok en/of Madamme Jeannette) (optioneel)

Instructies

  • Doe de kippendij in een kom. Je hoeft deze niet in blokjes te snijden.
  • Snijd een halve rode ui, een halve tomaat en de tenen knoflook fijn. Voeg dit toe aan de kip. Voeg de laos, gember en five spices poeder toe.
  • Doe er een scheutje van de ketjap manis en ketjap asin bij. Meng alles goed door elkaar, zet in de koelkast en laat het zo lang mogelijk (maar minimaal 30 minuten) marineren.
  • Als je graag een pittigere stoofschotel wil, kun je de rawit of lombok peper fijnsnijden en toevoegen aan de marinade. Ook kun je een hele Madame Jeanette peper in de kom leggen. Snijd deze alleen niet stuk!
  • Verhit wat zonnebloemolie in een pan.
  • Snijd de andere helft van de rode ui fijn en fruit dit kort aan in de pan.
  • Snijd ook de andere helft van de tomaat in stukjes. Voeg dit toe aan de pan, samen met het bouillonblokje en de suiker. Bak alles goed aan.
  • Voeg de gemarineerde kip toe aan de pan en bak dit rondom bruin.
  • Voeg de trassi toe aan de pan, voeg naar smaak nog wat ketjap (en eventueel wat water) toe.
  • Doe het deksel op de pan en laat de kip stoven tot de kip bijna uiteen valt. Haal dan het deksel van de pan, laat de saus inkoken. Als je een Madame Jeanette peper hebt toegevoegd aan de pan, let dan op dat deze niet stuk gaat.