Ga terug

Kaneelbroodjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Rusttijd1 uur 10 minuten
Totale tijd2 uur 5 minuten
Gang: Koekjes en gebak, Tussendoortje
Keuken: Scandinavisch
Porties: 16 broodjes

Ingrediënten

  • 700 gram patentbloem (en een beetje extra)
  • ½ theelepel zout
  • 1 ei (medium)
  • 400 ml havermelk
  • 7 gram droge gist
  • 50 gram plantaardige roomboter
  • 100 gram rozijnen
  • 75 gram bruine basterdsuiker (en een beetje extra)
  • 2 theelepels kaneelpoeder

Instructies

  • Doe de bloem, het zout en ei in een kom en roer dit met een lepel goed door elkaar.
  • Warm de melk op, maar laat het niet koken. Voeg de gist toe aan de warme melk en roer dit goed door elkaar. Laat het even staan tot de gist begint te schuimen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de melk toe aan de bloem en kneed het geheel met de keukenmachine of met je handen tot een samenhangende bol deeg. Met je handen duurt dit kneden zo'n 15 minuten.
  • Leg het deeg in een kom met een (vochtige) theedoek eroverheen. Laat het ongeveer 45 minuten rijzen.
  • Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot je een vierkante lap hebt (ongeveer 50 x 50 cm).
  • Smelt de plantaardige boter in een pannetje. Roer de rozijnen, bruine basterdsuiker en kaneel er doorheen.
  • Verdeel het mengsel over het uitgerolde deeg.
  • Rol het deeg op tot een lange rol. Doe dit niet te strak.
  • Snijd de rol in plakken van ongeveer 2,5 cm dik.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de plakken op hun zijkant op een bakplaat.
  • Bestrooi de plakken met een beetje bruine basterdsuiker en eventueel nog wat losse rozijnen.
  • Laat de rolletjes nog ongeveer 20 minuten rusten. Doe dit bij voorkeur weer onder een theedoek.
  • Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de kaneelrolletjes in ongeveer 25 minuten goudbruin.