Ga terug

Ovenschotel van stoofvlees en rode kool

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 uur 20 minuten
Totale tijd5 uur 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Stoofvlees

Ingrediënten

  • 750 gram runderriblappen
  • 100 gram plantaardige boter
  • 3 uien
  • 35 gram bloem (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 500 ml water
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 eetlepels witte natuurazijn
  • 4 eetlepels ketjap manis (of coconut aminos)
  • peper en zout
  • 400 gram rode kool (uit pot)
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 75 ml havermelk
  • 150 gram plantaardige geraspte kaas (of paneermeel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Snijd het vlees in blokjes van 2 bij 2 cm. Kruid deze met peper en zout.
  • Verhit de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
  • Snijd intussen de uien in halve ringen. Fruit ze in dezelfde pan (ongeveer 5 minuten) op laag vuur aan.
  • Voeg de bloem toe en bak het rondom bruin en gaar.
  • Voeg het bouillonblokje, het water, de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur.
  • Voeg de azijn, de ketjap en het vlees weer toe aan de pan. Schep alles goed om.
  • Doe het deksel op de pan en zet deze voor ongeveer 4 uur in de oven. Roer halverwege om.
  • Haal na 4 uur het deksel van de pan en roer alles goed door. Zet de pan nog een uur in de oven zonder deksel zodat de saus kan indikken.
  • Schil intussen de aardappels. Kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze dan af.
  • Stamp de aardappels tot een fijne puree. Voeg de melk en boter toe en roer dit er doorheen.
  • Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes uit de pan met vlees.
  • Schep het vlees onderin een ovenschotel. Leg daarop de rode kool, gevolgd door de aardappelpuree. Strooi de gerapte plantaardige kaas bovenop de ovenschotel.
  • Zet de ovenschotel nog zo’n 15 minuten terug in de oven.