chocoladetaart

Eén van de lastigste dingen aan een kind met een koemelkeiwitallergie, is dat je altijd moet opletten op wat hij eet. Zeker op (verjaardags)feestjes, waar vaak gebak en hapjes voor het grijpen staan, ben ik continu aan het opletten of hij niet iets pakt waar koemelk in zit. Gelukkig is onze oudste zoon langzamerhand over zijn allergie voor koemelkeiwitten heen aan het groeien, en is het niet meer zo erg als hij een klein beetje binnen krijgt. Maar zeker toen hij nog kleiner was, en de impact van blootstelling aan koemelk nog heel wat groter was, nam ik vaak wat eten mee voor hem. Ik maak daarom eens in de zoveel tijd deze chocoladetaart, en doe dan een deel in de vriezer.

Deze chocolodataart is dus koemelkvrij, maar nog steeds heel erg romig en vol van smaak. Ik vind de taart wel altijd erg machtig. Je hebt maar een klein stukje nodig om er vol van te zitten.

In dit recept heb ik een soort chocoladeganache zitten, om over de taart heen te doen. Maar je kunt natuurlijk ook een (chocolade)botercrème doen. De ganache is wat minder zoet.

Let bij het kopen van pure chocolade op dat deze koemelkvrij is. Niet alle merken hebben een pure chocolade zonder koemelk. Zelf maak ik gebruik van (vegan) callebauts. Daarmee kun je altijd goed doseren. En vegan is natuurlijk gegarandeerd koemelkvrij.

Eet smakelijk!

Chocoladetaart

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Koekjes en gebak, Nagerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Gebak
Porties: 12 punten

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 110 ml havermelk
  • 270 ml zonnebloemolie
  • 300 gram patentbloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • 255 gram fijne kristalsuiker
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 330 gram pure chocolade (let op dat deze koemelkvrij is)
  • snuf zout
  • 200 ml plantaardige slagroom
  • 50 gram kersenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Doe de eieren, melk en zonnebloemolie in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Voeg de bloem, cacaopoeder, suiker, bakpoeder en zout toe aan de kom en spatel het er rustig doorheen.
  • Breek 110 gram chocolade in kleine stukjes en schep dit door het beslag.
  • Giet het beslag in een ingevette springvorm en zet dit ongeveer 45 minuten in de oven. Steek een sateprikker in de taart om te zien of deze gaar is. Als de prikker er droog uit komt, is hij gaar. Laat de taart goed afkoelen.
  • Verwarm in een pannetje de slagroom. Laat het niet koken en haal het van het vuur zodra het warm is.
  • Breek ook de rest van de chocolade in stukjes en voeg dit toe aan de slagroom. Laat het volledig smelten door de hitte van de room.
  • Snijd de taart, zodra deze afgekoeld is, horizontaal door midden. Besmeer de onderste helft met kersenjam en een beetje van de chocolade.
  • Leg de bovenste taarthelft er weer op en bestrijk deze met de rest van de chocolade.
  • Versier eventueel met sprinkels of andere toppings.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven