Ga terug

Romige aspergesoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges
  • liter water
  • 70 gram plantaardige boter
  • 1 witte ui
  • 80 gram (patent)bloem
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 200 ml plantaardige kookroom (op haverbasis)
  • 150 gram beenham
  • 1 ei (medium)
  • peper en zout

Instructies

  • Schil de asperges en snijd deze in stukken van ongeveer 1,5 cm.
  • Kook de asperges ongeveer 5 minuten in 1,5 liter water.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog zo’n 10 minuten in het warme water staan.
  • Snipper de witte ui fijn.
  • Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui hierin aan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen.
  • Kook intussen het ei in ongeveer 9 minuten hard.
  • Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht.
  • Giet het kookvocht beetje bij beetje bij de roux en blijf (met een garde) roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de kookroom er door.
  • Voeg de gekookte asperges toe.
  • Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de ham in reepjes en voeg dit (grotendeels) toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar.
  • Schep de soep in een kom en garneer met wat extra ham en gekookt ei.