Romige aspergesoep

Ik kan echt uitkijken naar de lente. Natuurlijk omdat de dagen weer langer worden, er wat meer zonneschijn is, en de bomen en planten weer blad en kleur krijgen. Ik weet niet of dit voor jullie ook geldt, maar wij zijn altijd direct meer buiten als de lente langzaam zijn intrede doet. Maar een andere reden waarom ik dol ben op de lente, is omdat er ook weer witte asperges zijn. Bij ons thuis is het echt ‘hate it or love it’. Ik zit dus overduidelijk in kamp ‘love it’, de rest van mijn huis wat meer in ‘hate it’. Desondanks maak ik ieder jaar gewoon een paar keer een pan van deze romige aspergesoep.

Ik gebruik altijd een kookroom op haverbasis. Deze is redelijk neutraal van smaak, waar een kookroom op basis van soja of kokos altijd wat meer ‘bijsmaak’ heeft. En met name de kookroom op sojabasis vind ik een heel stuk zoeter. Dat heeft natuurlijk best wat invloed op de smaak van je soep.

Ik vind het het lekkerst om de ‘klassieke’ ham en eieren te gebruiken als garnering van de soep. Maar het is ook heerlijk met wat Hollandse garnaaltjes of met gerookte zalm.

Eet smakelijk!

Romige aspergesoep

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Soep
Keuken: Nederlands
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges
  • liter water
  • 70 gram plantaardige boter
  • 1 witte ui
  • 80 gram (patent)bloem
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 200 ml plantaardige kookroom (op haverbasis)
  • 150 gram beenham
  • 1 ei (medium)
  • peper en zout

Instructies

  • Schil de asperges en snijd deze in stukken van ongeveer 1,5 cm.
  • Kook de asperges ongeveer 5 minuten in 1,5 liter water.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog zo’n 10 minuten in het warme water staan.
  • Snipper de witte ui fijn.
  • Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui hierin aan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Laat deze 5 minuten zachtjes bakken en garen.
  • Kook intussen het ei in ongeveer 9 minuten hard.
  • Giet de asperges af en vang al het kookvocht op. Los de bouillonblokjes op in het het kookvocht.
  • Giet het kookvocht beetje bij beetje bij de roux en blijf (met een garde) roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Als alle bouillon is toegevoegd, roer je de kookroom er door.
  • Voeg de gekookte asperges toe.
  • Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
  • Snijd de ham in reepjes en voeg dit (grotendeels) toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar.
  • Schep de soep in een kom en garneer met wat extra ham en gekookt ei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven