Groene pesto
Ik denk dat pesto het ingrediënt is waar het vaakst een vergissing mee wordt gemaakt als ik ergens koemelkvrij wil eten. Heel vaak krijg ik een verbaasde reactie als ik vertel dat pesto Parmezaanse kaas bevat en daarmee dus koemelkeiwitten. Misschien komt dit doordat een koemelkeiwitallergie niet heel bekend is, en vaak verward wordt met een lactose-intolerantie. En harde kazen bevatten vaak een (zeer) beperkte hoeveelheid lactose, waardoor een deel van de mensen met een lactose-intolerantie het wel kan eten.
Ik maak thuis heel graag gerechten klaar met pesto. Het is een heerlijk smaakvol ingrediënt, dat makkelijk te maken is. En dus ook makkelijk koemelkvrij te maken is. Met dit basisrecept heb je in een handomdraai je eigen groene pesto gemaakt.
Mocht je de smaak van kaas wel graag willen in de pesto? Dan zijn er natuurlijk ook alternatieven. Je kunt gebruik maken van pecorino, een harde schapenkaas die ook erg lekker is. Wil je het liever vrij houden van dierlijke melk? Dan kun je ook edelgistvlokken toevoegen. Deze hebben ook die ‘umami’ smaak.
Eet smakelijk!
Groene pesto
Ingrediënten
- 4 handjes verse basilicum
- 25 gram pijnboompitjes (geroosterd)
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- eventueel: edelgistvlokken
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de blender of staafmixeren mix deze tot een gladde pasta.
- Breng op smaak door wat meer olijfolie of edelgistvlokken toe te voegen.