Tzatziki
Ik vind tzatziki echt een heerlijke saus. Het is heel kruidig en smaakvol, maar ook lekker fris. Ik gebruik het dan ook vaak als bijgerecht voor verschillende gelegenheden. Het kan bijvoorbeeld bij de barbecue, maar ook bij recepten met pitabroodjes of flatbread. En natuurlijk gewoon als dipsaus bij wat rauwkost.
Wist je trouwens dat tzatziki uit de Griekse keuken komt? Maar er zijn heel veel variaties op tzatziki. Zo heb je de Turkse cacik, jajeek uit Irak, de Indiase raita en de Poolse mizaria.
Koemelkvrije tzatziki is net zo makkelijk te maken als tzatziki op basis van koemelk. Maar de koemelkvrije alternatieven hebben vaak wel een andere structuur. Ik gebruik daarom altijd een mengsel van plantaardige kwark en plantaardige yoghurt. Dat maakt de tzatziki wat steviger.
Eet smakelijk!
Tzatziki
Ingrediƫnten
- 1 komkommer
- 1 snuf fijn zeezout
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel witte wijnazijn (of witte balsamico azijn)
- 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 350 gram plantaardige yoghurt
- 150 gram plantaardige kwark
- 1 handje verse munt
- peper en zout
Instructies
- Snijd de komkommer (in de lengte) door de helft en verwijder de zaadlijsten.
- Rasp het vruchtvlees grof en doe het in een zeef. Meng het zeezout door de komkommer en laat het vijf minuten staan.
- Snijd intussen de knoflook en muntblaadjes fijn.
- Meng dit met de wittewijnazijn, olijfolie, kwark en yoghurt goed door elkaar.
- Druk met een lepel zoveel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg het ook toe.
- Breng op smaak met peper en zout.