Erwtensoep
Dit recept voor erwtensoep is eigenlijk niet per se een speciaal koemelkvrij recept. In erwtensoep wordt normaal gesproken namelijk geen producten met koemelkeiwit gebruikt. Maar ik wilde dit recept toch graag met jullie delen.
Ik ben dol op een goede kop erwtensoep in de winter. Het roept bij mij ook altijd warme herinneringen op aan mijn oma. Zij maakte heerlijke erwtensoep, vaak een heel grote pan, die ze dan in de bijkeuken zette om af te koelen. En het gebeurde dan ook wel eens dat de soep dan zuur werd.
Voorheen maakte ik erwtensoep altijd klaar met verspakketten uit de supermarkt. Maar die bleven bij mij altijd wat waterig. Sinds ik daar zelf een beetje aan ben gaan sleutelen, gaat dat een stuk beter. Ik eet het liefst van die echt dikke snert, zoals je op de foto wel kunt zien. Ik maak erwtensoep daarom zelfs het liefst een dag eerder klaar, zodat het ook dan nog even kan indikken. Als je zelf liever een dunnere soep hebt, kun je wat meer water toevoegen. Of het wat minder lang laten inkoken.
Erwtensoep
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2 uien
- 2 preien
- 1 knolselderij
- 2 vastkokende aardappels
- 1 winterpeen
- 2 liter water
- 1 runderrookworst
Instructies
- Spoel de spliterwten goed af.
- Breng de spliterwten in een ruime pan met 2 liter water aan de kook. Laat dit ongeveer een half uur koken. Schep het schuim er tussentijds af.
- Snipper de ui. Snijd de prei in halve ringen. Schil de knolselderij, aardappels en wortel en snijd ze in blokjes.
- Voeg de groenten toe nadat de spliterwten een half uur hebben gekookt.
- Kook de erwten tot deze stuk zijn gekookt. Dit duurt ongeveer één a anderhalf uur.
- Snijd de rookworst in stukjes en kook ongeveer 10 minuten mee.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.