Kaneelbroodjes
In mijn studententijd ben ik een aantal keer op vakantie geweest in Zweden, omdat een vriendinnetje daar toen woonde. Een heel erg leuke Zweedse traditie vond ik de fika. Dat is een koffiemoment, vaak met een lekker broodje als snack. En om dan gelijk maar in de Zweedse producten te blijven… Ik ben stiekem groot fan van de kaneelbroodjes van de Ikea. Ze zijn zo lekker zacht en smeuïg, en heel erg vol van smaak. Voorheen nam ik altijd een zakje mee naar huis. Maar in deze kaneelbroodjes zit helaas koemelk en daarom kunnen wij ze thuis niet (meer) eten. Met dit recept kan je zelf koemelkvrije kaneelbroodjes maken!
Ik vind het leuk om zelf het deeg te maken. Dat kost wat tijd, omdat het tussendoor moet rusten. Als je die tijd niet hebt, kun je ook gebruik maken van een kant en klare rol bladerdeeg. Let dan natuurlijk wel op of deze koemelkvrij is, want daar wordt regelmatig nog roomboter in gebruikt.
Eet smakelijk!
Kaneelbroodjes
Ingrediënten
- 700 gram patentbloem (en een beetje extra)
- ½ theelepel zout
- 1 ei (medium)
- 400 ml havermelk
- 7 gram droge gist
- 50 gram plantaardige roomboter
- 100 gram rozijnen
- 75 gram bruine basterdsuiker (en een beetje extra)
- 2 theelepels kaneelpoeder
Instructies
- Doe de bloem, het zout en ei in een kom en roer dit met een lepel goed door elkaar.
- Warm de melk op, maar laat het niet koken. Voeg de gist toe aan de warme melk en roer dit goed door elkaar. Laat het even staan tot de gist begint te schuimen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
- Voeg de melk toe aan de bloem en kneed het geheel met de keukenmachine of met je handen tot een samenhangende bol deeg. Met je handen duurt dit kneden zo'n 15 minuten.
- Leg het deeg in een kom met een (vochtige) theedoek eroverheen. Laat het ongeveer 45 minuten rijzen.
- Strooi wat bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot je een vierkante lap hebt (ongeveer 50 x 50 cm).
- Smelt de plantaardige boter in een pannetje. Roer de rozijnen, bruine basterdsuiker en kaneel er doorheen.
- Verdeel het mengsel over het uitgerolde deeg.
- Rol het deeg op tot een lange rol. Doe dit niet te strak.
- Snijd de rol in plakken van ongeveer 2,5 cm dik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg de plakken op hun zijkant op een bakplaat.
- Bestrooi de plakken met een beetje bruine basterdsuiker en eventueel nog wat losse rozijnen.
- Laat de rolletjes nog ongeveer 20 minuten rusten. Doe dit bij voorkeur weer onder een theedoek.
- Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
- Bak de kaneelrolletjes in ongeveer 25 minuten goudbruin.