Ovenschotel stoofvlees rode kool

De Nederlandse keuken staat niet bekend als enorm culinair. Toch zijn er een aantal van die oer-Hollandse recepten die bij ons regelmatig op tafel staan. Stoofvlees is er zo één. En dan het liefst gewoon gecombineerd met rode kool en aardappel. Deze ovenschotel van stoofvlees, rode kool en aardappelpuree geeft een leuke twist aan deze klassieke Hollandse pot.

Stoofvlees is natuurlijk het lekkerst als je eigenlijk geen mes nodig hebt, omdat het zo mals is. Daarvoor moet het best even op het vuur staan. Of, zoals ik het liefst doe, in de oven.

Ik gebruik zelf nooit alcohol in mijn stoofvlees als er kinderen mee moeten eten. De meeste alcohol verdampt, maar niet alles. En ik vind het ook helemaal niet nodig om toch een heel smaakvol stoofvlees te krijgen.

Wil je sojavrij eten? Dan kun je de ketjap in het recept vervangen voor ‘coconut aminos’. Dit soja-vrije product is niet helemaal hetzelfde als ketjap. Het lijkt meer op de sojasaus die je bijvoorbeeld bij sushi gebruikt. Maar voor de smaak van het stoofvlees maakt dit niet uit.

Eet smakelijk!

Ovenschotel van stoofvlees en rode kool

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 uur 20 minuten
Totale tijd5 uur 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Stoofvlees

Ingrediënten

  • 750 gram runderriblappen
  • 100 gram plantaardige boter
  • 3 uien
  • 35 gram bloem (ongeveer 2 eetlepels)
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 500 ml water
  • 4 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 eetlepels witte natuurazijn
  • 4 eetlepels ketjap manis (of coconut aminos)
  • peper en zout
  • 400 gram rode kool (uit pot)
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 75 ml havermelk
  • 150 gram plantaardige geraspte kaas (of paneermeel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140 graden.
  • Snijd het vlees in blokjes van 2 bij 2 cm. Kruid deze met peper en zout.
  • Verhit de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin. Schep het vlees uit de pan.
  • Snijd intussen de uien in halve ringen. Fruit ze in dezelfde pan (ongeveer 5 minuten) op laag vuur aan.
  • Voeg de bloem toe en bak het rondom bruin en gaar.
  • Voeg het bouillonblokje, het water, de kruidnagels en de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur.
  • Voeg de azijn, de ketjap en het vlees weer toe aan de pan. Schep alles goed om.
  • Doe het deksel op de pan en zet deze voor ongeveer 4 uur in de oven. Roer halverwege om.
  • Haal na 4 uur het deksel van de pan en roer alles goed door. Zet de pan nog een uur in de oven zonder deksel zodat de saus kan indikken.
  • Schil intussen de aardappels. Kook deze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet ze dan af.
  • Stamp de aardappels tot een fijne puree. Voeg de melk en boter toe en roer dit er doorheen.
  • Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes uit de pan met vlees.
  • Schep het vlees onderin een ovenschotel. Leg daarop de rode kool, gevolgd door de aardappelpuree. Strooi de gerapte plantaardige kaas bovenop de ovenschotel.
  • Zet de ovenschotel nog zo’n 15 minuten terug in de oven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven