Mijn moeder woont al geruime tijd in Brabant. Ze is daar naartoe verhuisd toen ik op kamers ging om te studeren. En vrijwel elke keer als ik op bezoek ging, zorgde ze ervoor dat er worstenbroodjes in huis waren. De bakker bij hun op het dorp heeft meermaals de prijs gewonnen voor het lekkerste worstenbroodje van Brabant, dus dat was ook altijd een enorme verwennerij. Maar helaas, je raadt het al… Deze zijn niet koemelkvrij. Die awardwinnende broodjes zijn voorlopig dus even van het menu af. Maar met dit recept kan je zelf ook heerlijke worstenbroodjes maken.

Ik vind het heerlijk als het deeg zowel krokant als zacht is. Niet super makkelijk om te bereiken. Maar ik denk dat het met dit recept behoorlijk goed gelukt is.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om goed gekruid gehakt te gebruiken voor het worstje. Voor het worstje heb je paneermeel nodig. Wist je dat sommige merken paneermeel koemelk erin verwerkt hebben zitten? Let bij het kopen van het paneermeel dus op dat dit koemelkvrij is.

Het kost even wat tijd om te maken, maar dan heb je ook wat. Iedere keer als ik ze zelf maak, zijn ze binnen no time op. Ik hoop dat ze ook bij jullie zo makkelijk erin vliegen.

Eet smakelijk!

Brabantse worstenbroodjes

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Rusttijd30 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Gang: Ontbijt, brunch en lunch, Tussendoortje
Keuken: Nederlands
Porties: 10 broodjes

Ingrediënten

  • 250 gram patentbloem
  • 100 ml havermelk
  • 7 gram droge gist (of 21 gram verse gist)
  • 60 gram plantaardige boter
  • ½ eetlepel witte basterdsuiker
  • ½ theelepel zout
  • 2 eieren (medium)
  • 300 gram half om half gehakt
  • 50 gram paneermeel (let op dat deze koemelkvrij is)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de bloem, havermelk, gist, plantaardige boter, basterdsuiker en het zout in een kom. Kneed dit (met de hand of machine) tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 10 gelijke stukjes.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hierop een stukje deeg. Druk het stukje deeg plat. Vouw de zijkanten naar binnen en draai het deeg om. Druk het stukje deeg vervolgens plat en draai tot een bolletje.
  • Herhaal dit met alle stukjes deeg.
  • Leg de bolletjes op een bord en bedek dit met plastic (huishoud)folie. Laat de bolletjes rijzen. Dit duurt ongeveer 30 minuten, maar is ook wat afhankelijk van de temperatuur. Je wilt het liefst dat ze verdubbelen in formaat.
  • Doe intussen het gehakt in een kom met het paneermeel, een ei, de paprikapoeder en wat zout en peper. Kneed dit goed door elkaar.
  • Rol 10 worstjes van het gehakt.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een rooster met bakpapier.
  • Rol de bolletjes deeg uit tot ovale plakjes. Zorg dat ze ongeveer even lang zijn als het worstje.
  • Leg in het midden van elk stukje deeg een worstje. Vouw het deeg dicht rondom het worstje en druk de randen aan.
  • Klop in een schaaltje het andere ei los en strijk dit over de broodjes.
  • Leg de broodjes op de bakplaat en bak ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven