Viennetta ijstaart
Ik dacht altijd dat Viennetta ijstaart een Oostenrijkse uitvinding was. Maar wist je dat het echt een Engels product is? Het is alweer 100 jaar geleden bedacht als speciaal dessert voor de Kerst. En inmiddels is het ook in Nederland een echt traditioneel nagerecht voor tijdens de feestdagen. De verkoop ervan piekt dan ook enorm in de decembermaand.
En alhoewel er inmiddels meerdere smaken zijn, is er helaas nog geen koemelkvrije variant. Gelukkig kun je het ook gewoon heel makkelijk zelf maken. Je hebt er wel gecondenseerde kokosmelk voor nodig. Ik moet daarvoor naar een grote supermarkt in de buurt. Daarom koop ik altijd direct meerdere blikken tegelijkertijd. Mocht je je zorgen maken of het dessert dan heel erg naar kokos smaakt? Ik vind de smaak van kokos niet heel sterk aanwezig in deze gecondenseerde kokosmelk. In de ijstaart proef je het heel beperkt.
Eet smakelijk!
Viennetta ijstaart
Ingrediƫnten
- 250 ml plantaardige slagroom
- 200 gram gecondenseerde kokosmelk
- 150 gram pure chocolade (let op dat deze koemelkvrij is)
- eventueel: cacaopoeder
Instructies
- Smelt de chocolade au bain marie.
- Klop de slagroom. Het hoeft niet helemaal stijf geklopt te worden, maar wel stevig.
- Voeg de gecondenseerde kokosmelk toe aan de slagroom en meng het door elkaar.
- Bekleed een bakblik /taartvorm met folie, of vet deze in met wat olie.
- Schep een deel van het roommengsel op de bodem van de beklede vorm.
- Schep vervolgens een deel van de chocolade erop en strijk het uit met een lepel. Let op dat het een dun laagje is, zodat je het later nog goed kan snijden.
- Creƫer zo meerdere laagjes, tot alles op is. Eindig met een laag van het roommengsel.
- Dek de bovenkant van de vorm af en zet in de vriezer. Het zal minimaal 6 uur nodig hebben om goed op te stijven, maar idealiter laat je het een hele nacht staan.
- Haal de ijstaart een paar minuten voor het serveren uit de vriezer. Besprenkel de bovenkant met wat gesmolten chocolade en/of cacaopoeder.