Zalm in bladerdeeg
Vanaf het moment dat ik naar de middelbare school ging, kreeg ik thuis een kookbeurt. Elke week mocht ik één avond per week koken. En dan geen “zwaktebod”, zoals pizza in de oven of patatjes in de frituur gooien. Maar echt koken! Als ik daar nu op terugkijk, denk ik dat we wel heel erg vaak kant-en-klare zalm in bladerdeeg aten. Maar wat vind ik dat toch lekker! Inmiddels maak ik het ook met enig regelmaat voor mijn eigen gezin. Alleen haal ik dan niet de kant-en-klare variant uit de supermarkt, maar maak ik het zelf. Dat is namelijk ook zo gedaan.
Ik vind het zelf lekker om ook wat feta toe te voegen aan de bladerdeegpakketjes. Als je dit ook doet, let dan wel op dat je echte feta koopt. Dat bestaat namelijk uit schapen- en geitenmelk. Maar in veel varianten wordt koemelk gebruikt. Alleen wordt het dan meestal ‘witte kaas’ genoemd.
Eet smakelijk!
Zalm in bladerdeeg
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram verse spinazie
- 100 gram plantaardige roomkaas
- 8 plakjes bladerdeeg (let op dat deze koemelkvrij is)
- 400 gram zalm
- 1 ei (medium)
- peper en zout
- olijfolie
- eventueel: 50 gram feta (let op dat deze koemelkvrij is)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
- Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook kort aan.
- Voeg de spinazie toe aan de pan totdat deze flink slinkt. Schep het mengsel in een vergiet om het vochtaf te gieten.
- Meng de spinazie met de (plantaardige) roomkaas. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg vier plakjes bladerdeeg op de bakplaat en verdeel hierop de zalm.
- Schep het spinaziemengsel op de zalm. Verdeel eventueel de feta over de hapjes.
- Bedek de pakketjes met een plakje bladerdeeg en vouw de randen om zodat het dicht blijft zitten. Maakeen de bovenkant een snede in het bladerdeeg.
- Bestrijk de pakketjes met ei en zet ze voor ongeveer 25 minuten in de oven.