Voor de feestdagen was ik op zoek naar een vrolijk en feestelijke amuse, dat niet al te veel werk was om te maken. En zie daar: de blini! Een blini ziet eruit als een soort poffertje, maar eigenlijk zijn het kleine pannenkoekjes. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Oost Europa, en worden vaak gegeten met een hartige topping. Ik heb bij dit recept een twist gegeven aan een redelijk klassieke combinatie van geitenkaas met zalm. Namelijk een crème fraîche op basis van geitenmelk met warmgerookte zalm. Gebruik je liever helemaal geen dierlijke zuivel? Dat kan, je kunt ook gewoon een plantaardige crème fraîche gebruiken.

Blini’s worden gemaakt van een gistbeslag, dat door het rijzen lekker luchtig wordt. Het kost dus iets meer tijd om te maken, maar je hoeft echt geen uren in de keuken te staan om toch een heel feestelijk hapje op tafel te kunnen zetten.

Ik maak voor het beslag het liefst gebruik van havermelk. Deze vind ik relatief neutraal van smaak. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van andere plantaardige melkvervangers. Daardoor verandert de smaak van de blini misschien wel enigszins.

Eet smakelijk!

Blini’s met zalm en geitencrème fraîche

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rusttijd15 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken: Oost-Europees
Trefwoord: Amuse, Feestdagen
Porties: 16 blini’s

Ingrediënten

  • 100 ml havermelk
  • 1 theelepel droge gist
  • 100 gram patentbloem
  • 1 ei (medium)
  • 50 gram geitencrème fraîche
  • 1 limoen
  • 100 gram warmgerookte zalm
  • ¼ komkommer
  • peper en zout
  • plantaardige boter (om in te bakken)

Instructies

  • Maak de melk lauwwarm en roer de gist er doorheen. Laat het een paar minuten staan, tot het gaat schuimen.
  • Meng in een kom de bloem met een snufje zout.
  • Voeg de melk met gist toe aan de kom en roer alles goed door elkaar.
  • Splits het ei en doe de eidooier bij het beslag. Roer goed door elkaar.
  • Klop het eiwit tot een stijf schuim en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Dek de beslagkom af met een vochtige doek en laat dit ongeveer een kwartier rusten op kamertemperatuur.
  • Verwarm een beetje boter in de pan en schep hierin steeds een beetje beslag. Ik gebruik ongeveer 1 kleine eetlepel voor een blini.
  • Bak de blini in ongeveer 3 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Rasp intussen de limoen en meng dit met de geitencrème fraiche. Breng dit op smaak met wat peper en zout.
  • Snijd de zalm en komkommer in kleine stukjes.
  • Bekleed iedere blini met een theelepel van de geitencrème fraiche, wat komkommer en zalm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven