Als je mijn zoon blij wilt maken, kun je hem het beste bij een ontbijtbuffet neerzetten: boterhammen, pannenkoeken, wafels… Het gaat allemaal in grote hoeveelheden naar binnen. Het is daarom soms extra jammer dat hij koemelkvrij moet eten. In de meeste restaurants zijn dit soort dingen nog standaard gemaakt met koemelk. Gelukkig zijn wafels met dit basisrecept ook heel makkelijk en snel zelf te maken. En dat doe ik dan ook met plezier.

Wafels zijn wat mij betreft het lekkerst wanneer ze goed luchtig zijn. Karnemelk is één van de ingrediënten die daarvoor zorgt. Het zuur in de karnemelk zorgt ervoor dat het bakpoeder gaat ‘werken’. Door een chemische reactie ontstaat koolstofdioxidegas, waardoor het beslag rijst en de wafels die dikke en luchtige structuur krijgen. Je hebt tegenwoordig een goede karnemelk op basis van geitenmelk, maar ik vind dat zelf ook een heel specifieke smaak hebben. Dus ik maak zelf een variant erop met havermelk en witte natuurazijn. Deze zure melk is niet lekker om zo te drinken, maar het heeft wel dezelfde werking op bakpoeder. Het is wel belangrijk dat de zure melk even kan rusten. Dus als je wafels wilt maken, denk er dan aan om de “karnemelk” alvast wat eerder te maken.

Wist je dat ik deze truc trouwens ook gebruik om luchtige American pancakes te maken?

Wafels


In vrijwel al mijn recepten zie je dat ik het liefst producten op basis van havermelk gebruik als vervanger voor producten met koemelk erin. Deze zijn naar mijn mening het meest neutraal van smaak. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere plantaardige alternatieven. Hierdoor kan het recept wel wat anders smaken. Zo vind ik sojamelk altijd wat zoeter van smaak. Dit kun je natuurlijk compenseren door geen of wat minder suiker toe te voegen.

Eet smakelijk!

Wafels

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Rusttijd15 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Ontbijt, brunch en lunch
Keuken: Nederlands
Porties: 4 wafels

Ingrediënten

  • 250 ml havermelk
  • 1 eetlepel witte natuurazijn
  • 250 gram bloem
  • 2 eieren (medium)
  • theelepel bakpoeder
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • zout
  • plantaardige boter (of eventueel plantaardige bakspray)

Instructies

  • Voeg de azijn toe aan de havermelk en laat dit minimaal 15 minuten rusten. Dit is een plantaardige versie van karnemelk.
  • Splits de eieren. Doe de eidooiers samen met de bloem, bakpoeder, suiker, het zout en vanille-extract in een kom.
  • Voeg hier de “karnemelk” aan toe en mix alles tot een glad beslag.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot zachte pieken.
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag goed luchtig blijft.
  • Verwarm het wafelijzer voor op gemiddelde temperatuur. Vet het wafelijzer in met wat (plantaardige) boter of bakspray.
  • Doe een deel van het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in ongeveer 4 minuten gaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Scroll naar boven