Ravioli met spekreepjes en champignonsroomsaus
Mijn oudste zoon vindt het eigenlijk heel leuk om met eten bezig te zijn: boodschappen doen, koken en ook (voor)proeven. Hij staat het liefst samen met mij in de keuken. Ik vind dat zelf ook erg fijn, ik hoop dat hij daarmee vooral leert dat eten ook iets leuks is. Met enig regelmaat mag hij in de supermarkt ook uitkiezen wat we ’s avonds eten. Onlangs zag hij in de schappen ravioli liggen. Of zoals hij het noemde: zonnetjespasta. En dat wilde hij heel graag eten!
Helaas bevatten de meeste varianten van verse ravioli koemelk. Dus het was nog niet zo makkelijk om een geschikt recept voor hem te kunnen maken. Maar na lang zoeken vond ik een vegan ravioli met spinazie bij de Albert Heijn. En vegan is natuurlijk per definitie koemelkvrij.
De pastasaus was eigenlijk een experiment. Ik had wat willekeurige ingrediënten in mijn winkelwagentje gelegd. Maar na die eerste keer, heb ik het nog meerdere keren nagemaakt. En iedere keer weer is het weer een succes. De belangrijkste tip die ik wel mee wil geven, is om zo veel mogelijk vet van de spekreepjes te verwijderen uit de pan. Anders wordt de saus wel heel erg vet.
Voor de roomsaus maak ik gebruik van een kookroom op haverbasis. Deze vind ik het meest neutraal van smaak. Maar je kunt natuurlijk ook een andere plantaardige kookroom gebruiken. Houd er dan rekening mee dat dit wel van invloed kan zijn op de smaak van het gerecht.
Ook gebruik ik wat edelgistvlokken. Deze hebben een umami smaak, die wat lijkt op Parmezaanse kaas. Daarmee geef je een wat kazige smaak aan de saus. Bovendien zijn edelgistvlokken ook nog voedzaam. Ze bevatten relatief veel B-vitaminen en foliumzuur. Het kan dus sowieso geen kwaad om toe te voegen.
Ik hoop dat de ravioli met champignonroomsaus bij jullie net zo snel naar binnen vliegt als bij ons.
Eet smakelijk!
Ravioli met spekreepjes en champignonsroomsaus
Ingrediënten
- 250 gram verse ravioli (let op dat deze koemelkvrij is)
- 150 gram spekreepjes
- ½ courgette
- 1 rode puntpaprika
- 6 grote kastanje champignons
- 100 ml plantaardige kookroom (op haverbasis)
- 25 gram plantaardige geraspte kaas
- 1 eetlepel edelgistvlokken (optioneel)
- peper
- plantaardige bakboter
Instructies
- Snijd de courgette, puntpaprika en champignons in kleine blokjes.
- Bak de spekreepjes uit in een klein beetje plantaardige bakboter.
- Schep de spekreepjes uit de pan en dep met een stukje keukenrol een groot deel van het vet eruit. Als je dit niet doet, wordt de saus wat vet en zout.
- Voeg de courgette en puntpaprika toe aan de pan en bak dit enkele minuten aan. Doe daarna de champignons erbij.
- Voeg de kookroom toe aan de pan en laat de saus kort koken. Daardoor kan het een beetje indikken.
- Kook intussen de ravioli in de pan gaar, volgens de instructie op de verpakking, en giet af zodra deze klaar is.
- Voeg de plantaardige geraspte kaas en eventueel de edelgistvlokken toe aan de saus.
- Breng de saus op smaak met peper (en eventueel zout). Ik gebruik hier zelf zelden zout, omdat de spekjes al zout genoeg zijn voor mij.
- Schep de saus over de ravioli.